“Evden çalışma” fenomeninin Covid-19 sonrasında da hayatımızda bir şekilde var olmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Bazılarımız bu sürece kolayca uyum sağlamışken, bazılarımız ise hala bu sürecin zorlukları ile mücadele etmeye çalışıyor.

Dünyanın önde gelen liderlik enstitülerinden, stratejik partnerimiz Center for Creative Leadership’in konuya dair araştırma sonuçlarına dayanan 10 önerisi:

  1. Kendinize bir çalışma planı yapın:
    Tıpkı sabah ofisinize normal şekilde gidiyor gibi kendinize bir çalışma planı yapın. İş başlangıç ve bitiş saatinizi belirleyin. Bunu yaparken iş-özel yaşam dengenizi korumaya gayret edin. Çalışma planınızı çalışma arkadaşlarınızla olduğu kadar evde birlikte yaşadığınız diğer kişilerle de paylaşın.
  2. Pijamalarınızı çıkartın:
    Gününüz ne kadar verimli geçerse geçsin, yatağa yattığınız kıyafetler içinde kaldığınız sürece, günün sonunda psikolojik olarak çalışma gününüz sanki hiç başlamamış gibi hissedeceksiniz. Sabah çalışmaya başlamadan önce kıyafetinizi değiştirmeniz, hem sizi tazeler, hem de iş-ev yaşamınız arasında olması gereken çizgiyi zihninizde çekmenizi sağlar.
  3. İş arkadaslarınızla bağlantıda olun:
    Belki işiniz gereği sık ve düzenli ekip toplantılarına katılmanız gerektirmiyordur. Öyleyse bile iş arkadaşlarınızla görüntülü görüşmek için fırsatlar yaratın. Görüşmelerinize lütfen önce sohbet ederek başlayın ve birbirinizin hayatında neler geliştiğini paylaşın. Bu bağ ve güven duygusunu arttırır.
  4. Yürüyün:
    Sokağa çıkamasanız da kendinize yürüyüş yapmak için fırsatlar yaratın. Varsa bahçenizde, yoksa apartmanınızın merdivenlerinde, hatta evinizin içinde adımlar atın. Böylece kan akışınızı hızlandırır, zihninizi berraklaştırır ve ekran harici bir şeylere de odaklanmış olursunuz. Arada yapacağınız 10 dakikalık hafif bir egzersiz, zihin sağlığınıza ve sonuç olarak verimliliğinize çok iyi gelecektir.
  5. Kendinize özel bir çalışma alanı belirleyin:
    Evinizde kendinize özel bir çalışma alanı belirlemeniz, iş-özel yaşam ayrımını yapmanıza yardımcı olur. Evinizin sakin bir köşesinde, mümkünse ergonomik bir sandalye ve düzenli tutulan bir masa size verimli çalışmak için ideal ortamı sağlayacaktır.
  6. Dikkatinizi dağıtacak şeylerle aranıza sınır koyun:
    Bitirilmeyi bekleyen bir kitap, seyredilecek bir TV programı ya da yıkanması gereken çamaşırlar… Bunların dikkatinizi dağıtmasına izin vermeyin. Nasıl evden çalışma düzenine geçmeden önce bunlarla ancak ofisten eve dönünce ilgileniyorduysanız, aynısını evinizdeki çalışma ortamında bulunurken de yapabilirsiniz.
  7. Müzik dinleyin:
    Bazıları arka planda gürültünün olmasına alışıktır. Bu tür kişilere ev ortamı fazla sessiz gelebilir. Bazılarına ev ortamı, evde yaşayan diğer bireyler sebebiyle fazla gürültülü de gelebilir. Her halükarda ister rahatlatıcı sakin bir müzik, ister evdeki gürültüyü bastıracak bir müzik size iyi gelecektir.
  8. Kurallarınızı koyun:
    Her ne kadar evde olsanız da, kimse sizden çalışma saatleriniz boyunca ev işlerini yapmanızı beklememeli. Kendinizi asla böyle bir baskı altında hissetmeyin. Belirlediğiniz çalışma planı dahilinde siz çalışıyor halde olacaksınız, aksi halde işlerinizi hiç bitiremezsiniz.
  9. Ekibinizle çalışma modelinizi belirleyin:
    Ekibinizle sanal toplantı yaparken, ilk önce “check in” yapmanız, birbirinizin hâl hatırını, duygu durumlarını sormanız çok önemlidir. Aynı şekilde, ekibinizle ortak bir çalışma modeli belirlemeniz de…
    İş arkadaşlarınızı bir toplantı daveti göndermeden önce şunlara dikkat edin: Ekip arkadaşlarınızın öncelikleri ve tercihleri nelerdir? Hangi platformda toplantı yapacaksınız? Farklı ülkelerde yaşıyorlarsa saat farklarını dikkate aldınız mı? Video açık olacak mı? Bu arada videonun kişilerin birbirleri ile daha kolay iletişim ve bağ kurmasına yardımcı olduğunu da ekleyelim.
  10. Sabırlı olun:
    Belirsizlik zamanlarında kendinizi stresli ya da bunalmış hissedebilirsiniz. Mümkün olduğunca hem kendinize karşı, hem iş arkadaşlarınıza, hem ailenize karşı sabırlı olmaya gayret edin. Hayatınızdaki kişilere duyduğunuz şükran duygusunu ifade etmek sizi sizi daha iyi bir lider yaptığı gibi, değişim sürecini yönetmenizde de size yardımcı olur. Kurumunuz ve hayatınızın diğer alanları dramatik bir şekilde değişiyor olsa bile stresinizi yönetmeniz, mukavemetinizi arttırmanız ve sabırlı davranmanız bunlara ayrılan zamana ve çabaya değer; belirsizlik ve kaygı ile başa çıkmanıza da yardımcı olur.

Hepimizin uzaktan çalışmayı daha da deneyimlediği bu günlerde, herkesin ihtiyaçlarının farklı olduğunu lütfen hatırınızda tutun. Hepimizin hayatında video konferanslarda görülmeyen farklı zorluklar var. Evden çalışmaya dair kendi ritminizi bulana kadar esnek ve anlayışlı olmayı deneyin. Bu dönem geçici bile olsa, bu şekilde davrandığınızı bilmekten memnuniyet duyacaksınız.

For original version of the article, please visit Center for Creative Leadership website:
https://www.ccl.org/articles/leading-effectively-articles/working-from-home-advice-10-tips/