Pek çok çalışan Covid-19 öncesinde de dijital yetkinlikler gibi bazı önemli yetkinliklere sahip değildi.

  • COVID-19 sonrası oluşacak değişikliklere hazır olmak için bireylerin yetkinliklerini geliştirmesi, iyileşme sürecinin kritik bir parçasıdır.
  • “Yarın”a hazırlanmak için işverenlerin ve çalışanların bugünden atabilecekleri 4 adım bulunmaktadır: Platforma geçişi hızlandırmak, dijital/uzaktan çalışmaya geçiş, yetkinlikleri ölçümlemek & gerektikçe yenilerini edinmek ve geleceği planlamak.

Salgın, bize dünyanın dört bir yanındaki insanların işlerini sürdürebilmeleri için teknoloji becerilerini daha hızlı bir şekilde geliştirmeleri gerektiğini gösterdi. Çin’in iyileşme belirtileri göstermesine ve dünya çapında yeni günlük vaka sayısının stabilize olmasına rağmen, ABD’de benzeri görülmemiş sayıda işsizlik başvurusu yapıldı. Anketler Amerikalıların %57’si işlerini kaybetmekten endişe duyduklarını bildirdi.

Mevcut resim kasvetli görünüyor ve dünyanın birçok yerinde salgının etkisinin sonraki dalgalarla daha çok hissedileceği öngörülüyor. Diğer yandan biliyoruz ki elbette iyileşeceğiz. Peki bireyler iş gücüne daha güçlü bir şekilde geri dönebilmek için neler yapmalı?

Becerileri arttırmak

Covid-19 sırasında ve sonrasında insanların istihdam edilebilmek için ihtiyaç duydukları becerilerin çoğu esneklik, yaratıcılık ve başkalarıyla işbirliği yapma yeteneğini de içeren dijital becerilerdir. Salgının aktif olarak tehdit unsuru olduğu sektörlerde çalışanlar işlerini ekip arkadaşlarından uzak bir şekilde yapmak zorunda kalmaktadır. Yöneticiler ve ekip liderleri, her biri farklı yerlerdeki ekiplerini motive etme ve yönetme becerilerine ihtiyaç duyarlar. İş arayanlar kendilerini bu zamana kadar aşina olmadıkları dijital bir işin içinde rekabet eder halde bulabilirler.

Eğer toplumsal hedefimiz COVID-19’un ardından hayatta kalmak ve başarılı olmak ise, nereden başlamalıyız – gelecek rotamızı nasıl çizmeliyiz?

1. Platforma geçiş hızını arttırmak

COVID-19’un ekonomi üzerinde hemen görülen etkilerinden biri, işletmelerin, hükümetlerin ve bireylerin zaten başlamış olan dijitalleşme ve  bir platform modeline geçiş yapma çabalarını hızlandırması oldu.

Platform modeli, teknoloji devlerininkine benzer bir yaklaşım benimsemektedir. Bu şirketlerin yarattığı platformlar, tüketicileri ve üreticileri bir araya getiren, hızlı bir şekilde ölçeklenebilen ve üçüncü-parti işbirliğini teşvik eden, böylece erişimi artıran teknolojiler, hizmetler ve ürünler ekosistemlerinden oluşmaktadır.

Platform tabanlı bir dünyada başarılı bir şekilde çalışabilmemiz artık çok daha önemli hale gelecek çünkü -en temel örneği fabrika montaj hattı olan – lineer modeller COVID-19 gibi büyük yıkımlara dayanacak kadar çevik veya esnek değil. Bu tür yıkımlar önümüzdeki on yıl içinde çok daha yaygın görüleceğinden, işletmelerimizi, hükümetlerimizi ve kurumlarımızı buna hazırlamamız gerekir.

Sektörlerin tamamı platform modeline tümüyle uygun olmayabilir, ancak bu yönde gelişimine başlamamış birçok endüstri ve şirket bu süreci çok daha hızlı geçirmek zorunda kalacaktır. Bir birey olarak, eğer bir işletme sahibi iseniz bir platform-işletme modeli benimseme veya bir platformla ortaklık kurma fırsatlarını araştırmalı ve onlarla rekabet etmeye hazırlanmalısınız. Ve hepimiz – ister iş yeri sahipleri ister çalışanlar – hayatlarımızı, çalışmalarımızı ve geleceğimizi nasıl etkilediğini anlamak için platformları yakından tanımak zorundayız.

2. Dijital/uzaktan çalışmaya geçiş

Sanal dünyada çalışmak, pek çok insanı sadece dijital beceriler edinmeye değil, aynı zamanda iş birliği, yaratıcı problem çözme ve yeni fikirlere açıklık gibi yardımcı becerilerini de geliştirmeye zorluyor. Örneğin yöneticiler ve ekip liderleri, ekiplerini nasıl uzaktan motive edeceklerini, onlarla nasıl etkileşime geçeceklerini öğrenmek zorunda kalıyorlar.

İş yerlerimizde uzaktan yapabildiğimiz işler bu şekilde yapılmaya devam ederken, uzaktan yapamayacağımız işleri de bir şekilde halletmek zorunda kalacağız.

İşte tam da bu noktada, mevcut platform şirketlerinin Covid-19 sırasında hayatta kalmaya ve sonrasında gelişmeye ne kadar uygun olduğunu görüyoruz.

Bir ekosistemde tüm oyuncular birbirlerine güven duyarlar, sanal olmak kritik derecede esneklik kazandırır, bazı alanlar zayıf olsa dahi bu esneklik sayesinde işletme ayakta kalmaya devam eder.

 

 

3. Yetkinlikleri ölçümlemek ve gerektiğinde geliştirmek

Şu anda uzaktan çalıştığınız için gün içinde zamandan tasarruf edebiliyorsanız, o zaman elinizde yeni beceriler edinmek için fırsatınız da var demektir. Eğer Covid-19 sebebiyle işinizi kaybettiyseniz, bu dönemde yeni beceriler edinmek, size yeni iş ararken çok yardımcı olur.

Hangi becerilerinizi geliştireceğinizi bilmek için önce bir durum değerlendirmesi yapmanız gerekir. CCL’in uzun yıllar süren araştırmaları sonucu ortaya çıkan yetkinlik araştırmaları ve uygulamaları ile hem yetkinliklerinizi ölçümleyebilir, hem de davranış ve zihin yapınızı şekillendirmeye yardımcı olacak konularda bilgilerinizi arttırabilirsiniz.

4. Geleceği planlamak

Belirsizlik dönemlerinde geleceği planlamak zordur ancak işletmelerin strateji belirleme şekline benzer biçimde kişisel senaryo planlaması yaparak işlerinizin nasıl etkilenebileceğine dair tahmin yürütebilirsiniz. Burada önemli olan, iş talebinin nereden geleceği ve bu alanlara en iyi nasıl hazırlanacağınızı düşünmeye başlamaktır. Diğer yandan bu soruların cevaplarının belirsiz olduğunu da aklınızda tutmalısınız. Gelecekteki bir çok farklı senaryoya karşı güçlü durabilecek bir iş türü, başlangıç için hiç de fena olmaz.

Bu gibi zamanlarda ne olabileceğini tahmin etmek yerine bilinen trendleri dikkate almak her zaman iyi bir tavsiyedir. Örneğin, demografik olarak daha yaşlı nüfus profillerine sahip dünyanın bazı kısımları -Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya gibi- bu eğilimlere, eğitime ihtiyaç duyulan ve iş piyasalarına girmek üzere olan dünyanın diğer bölgelerindeki nüfusa göre daha farklı yanıt verecektir. Bu eğilimlerle bağlantı kurmanın ve onlardan nasıl faydalanacağınızın yollarını bulmanızı öneririz.


For original version of the article, please visit World Economic Forum website:
https://www.weforum.org/agenda/2020/05/workers-thrive-covid-19-skills/