Bu eşi görülmemiş kriz ortamında çalışanlarınıza rehberlik etmeniz, onlara desteğinizi göstermeniz ve geri bildirim vermeniz her zamankinden daha çok önem taşıyor. Unutmayın ki sadece siz değil; ekibiniz de daha önce hiç olmadığı kadar kişisel ve profesyonel sorumluluklarla uğraşmakta. Bu sebeple stres seviyeleri bir hayli yüksek olmakla birlikte duygusal olarak da kırılgan olabilirler.

Peki onlara kendilerini psikolojik olarak güvende olmalarını sağlayacak, aranızdaki güven bağını güçlendirecek ve aynı anda kurumunuzda hedeflediğiniz etkiyi yaratmalarını sağlayacak desteği nasıl gösterebilirsiniz?  Hem de sanal ortamda?

Bu konuda size şu 5 öneriyi sunuyoruz:

1. Her şeyden önce insani boyutta bir bağ kurun:

Şu anda yaşadığımız tüm o çeşitli duyguların “normal” olduğunu söyleyin ve mevcut zorlukların sizi nasıl etkilediği konusunda çalışanınıza karşı şeffaf olun. Çalışanınıza konuşmanın daha başında performansı hakkında geri bildirim vermeden önce nasıl olduğunu sorun. “Şu anda hangi duyguyu daha baskın hissediyorsun? gibi güçlü bir soru, “Nasılsın?” sorusundan çok daha zengin bir sohbete yol açacaktır.

Çalışanlarınızla insani boyutta bağ kurmak onlara önemsediklerini hissettirir. Kendilerini tehdit altında hissetmezler ve bu da nöroplastisiteyi teşvik eder. Bunlar; yaratıcı problem çözme, inovasyon, özellikle stres altında sürdürülebilir performans gösterme ve sağlıklı bir ekip için gereken kritik koşullardır.

2. Geri bildirimi “zamanında” ve “azar azar” verin

Çalışanınıza geçen yıldaki performansı hakkında geri bildirim vermek için şu an, en uygun zaman  değil! Dünya değişti. Bunun yerine, çalışanınıza gelecek bir-iki hafta içinde başarılı olmasına yardımcı olacak şekilde geri bildirim vermeye odaklanın. Bir önceki hafta davranışsal düzeyde iyi yaptığı şeylerden örnekler verin. Amacınız onlara özellikle neyi tekrarlamaları gerektiğini anlatmaktır.

3. Geri bildirim vereceğiniz konuda seçici olun

Çalışanınıza onu zorlayan ve eleştiren türden geri bildirim vermek yerine, teşvik edici nitelikte geri bildirim verin ve 4-1 oranını uygulayın. Çalışanlarınız muhtemelen yorgun ve stres altındalar. Bir çoğu tam zamanlı ebeveynlik yapmak ve çocuklarına karşı “öğretmen” rolünü oynamak durumunda. Diğer yandan finansal açıdan kaygı duyuyorlar, risk altındaki aile üyeleri için endişeleniyorlar ve tüm bunları yaşarken de profesyonel olarak ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyorlar. Kendinize şunu sorun: Bundan 12 ay sonrasında önemli olan ne olacak? Ve şimdi bu geri bildirimi vermek için doğru zaman mı?

4. Ne olursa olsun, “vur – kaç” türü geri bildirim vermekten kaçının!

Bunun yerine karşılıklı, doğal akışında sohbet etmenin yollarını arayın. Çalışanınıza ona o hafta nasıl yardımcı olabileceğinizi, netleştirilmesini istediği konular olup olmadığını sorun. Geri bildirim almaya açık olduğunuzu paylaşın, çok yararı olacaktır. Unutmayın, çalışanınızın başarılı olmasını sağlamak sizin sorumluluğunuzdur, bu bakış açısını benimseyin ve bunu açıkça çalışanınıza ifade edin.

5. Göz göze temas kurun

Teknolojinin sunduğu olanaklar sayesinde, çalışanlarınızla ara sıra da olsa görüntülü konuşma yapmamak için hiçbir mazeretiniz bulunmuyor! Görüntülü konuşmanın sunduğu niteliksel bir farka dikkatinizi çekmek isteriz: Arka planda dolaşan bir aile üyesini ya da bir evcil hayvanı fark ettiğinizde, çalışanınızla daha kişisel bir düzeyde bağlantı kurma imkanınız doğar. Fiziksel mesafe, sosyal mesafe anlamına gelmez. İkisi aynı şey değildir.

Bu beş öneriyi uygulayın,  önümüzdeki haftalarda ve aylarda yön vermeniz gereken o güvenilirliği yüksek, çevik takımı geliştirme yolunda olduğunuzu göreceksiniz. Ekip üyeleriniz sadece bireysel olarak hayatta kalmak için değil, ekibin kolektif başarısı için bir arada ve sağlam temellere dayalı bir şekilde çalışıyor olacaktır.

Son bir şey: Bir çoğunuz bu dönemde  “yeni iş arkadaşları” edindi. (İpucu; bu yeni iş arkadaşlarınızla aynı evde yaşıyorsunuz…) Bu 5 öneriyi onlar için de denemeyi unutmayın  🙂


For original version of the article that is provided by Center for Creative Leadership, please visit Forbes website:
https://www.forbes.com/sites/forbescoachescouncil/2020/05/12/five-tips-for-providing-feedback-to-remote-employees/