Bu yazıyı ortalama 4 dakikada okuyabilirsiniz.


Evden çalışma artık kalıcı gözüküyor

Yahoo başkanı ve CEO’su Marissa Mayer’in 2013’te uzaktan çalışmayı yasakladığı, “evden çalışma, kaytarma bahanesi mi?” diye tartıştığımız dönem artık uzak bir anı gibi hissettiriyor. COVID-19 salgını uzaktan çalışmayı dünya çapındaki ofis çalışanları için tamamıyla normal görülen bir pratiğe dönüştürdü. Şimdilerde çoğu kişi uzaktan / evden çalışmayı modern çalışma hayatımızın sağlıklı bir şekilde işlemesi için gerekli bir yol olarak görüyor.

Salgının etkisi sonunda azalmaya başladığında, evden çalışan insanları aynı ölçekte göremeyebiliriz, ancak kriz öncesi mevcut durumuna geri dönmemiz de pek olası değil. Açıkcası, ekip üyeleriniz ofise geri dönmek istemezlerse şaşırmayın.

Sanal ekipleri yönetirken her geçen gün daha fazla liderlik rolü gerekiyor ve çoğu lider buna yeterince hazır değil. Çalışanlarının evden çalışmasını sağlamak yöneticilere, ekiplerinin katılımını ve üretkenliğini artırma ve daha geniş bir yetenek havuzundan yararlanma fırsatı veriyor. Fakat bu aynı zamanda birçok görülmemiş zorluklarla karşı karşıya bırakıyor.

Liderlik eğitimleri, hedeflenmiş 360° geri bildirimler, bireysel koçluklar, ve şirket içindeki deneyimli yöneticilerin yapabileceği mentorluklar bu yeni duruma güven oluşturmada kilit rol oynayabilir.

Etkileşim ve Kişisel Dokunuş

Liderler ve ekipleri genellikle yüz yüze etkileşim eksikliğinden, özellikle de bir ofis ortamı klasiği olan gayri resmi sosyal etkileşimin eksikliğinden şikayet ederler. Uzaktan çalışırken, bilgi o kadar kolay akmaz ve ilişkiler daha fazla iyi niyet gerektirir. Çoğunlukla liderler, ekip üyelerinin kendi gözetimleri olmadan iyi performans gösteremeyeceğinden endişelenirler ve diğer yandan çalışanlar yöneticilerine ulaşmakta ve onlardan destek almakta zorlanırlar.

Fakat hibrit çalışma yönetimi en azından bu sorunların bir kısmını çözebilir: araştırma ve danışmanlık firması Gallup’ın verileri, çalışanların zamanlarını belli oranda uzaktan ve biraz da iş arkadaşlarıyla aynı ortamda çalışarak harcadıklarında katılımın arttığını gösteriyor. Bu verilere göre ise katılımın yükseldiği ideal durum çalışanlar haftada 3-4 gün uzaktan çalıştığında görülüyor.

Coğrafi olarak dağınık ekipler için bu pek mümkün değil. Çalışanlarını yakından desteklemek ve morali yüksek tutmak isteyen ekip liderleri için düzenli check-in görüşmelerine öncelik vermek ve uzaktan sosyal etkileşim için fırsatlar yaratmak gerekiyor.

360° geri bildirimler, hedefli liderlik eğitimleri ve bireysel koçluklar, liderlerin iletişim alışkanlıklarını şekillendirerek, anlamlı geri bildirim vermelerini sağlayarak, duygusal destek ihtiyaçlarına “radarlarını” açarak, bireysel ekip üyeleriyle iletişimlerini en iyi şekilde kullanmalarına yardımcı olacaktır. Dahası liderlerin, kendilerini kontrolde hissetmek için çalışanların “dizginleri sıkılaştırma” güdülerine direnmelerini sağlar.

Verimlilik ve Çalışmanın Efektif Yolları

Katılımı artırmanın yanı sıra, evden çalışmak üretkenliği de artırabilir. Araştırmaların çoğu, uzaktan çalışanların yerinde çalışanlardan daha verimli olduğunu gösteriyor.

Pek çok profesyonel, seçim hakkı verilirse, yapımcının programı (maker’s schedule) denen şey üzerinde çalışmayı yeğliyor. Yani, çağrılar ve geçici toplantılarla bölünmüş günler yerine belirli bir görev üzerinde çalışmak için daha uzun zaman dilimleri olmasını tercih ediyor çünkü bu program uzaktan çalışmaya daha uygun.

Bununla birlikte, uzak bir ekipte işi verimli bir şekilde yapmak, daha bilinçli planlama ve iletişim gerektirir. Meslektaşlar birbirlerini görmediklerinde, genellikle başkalarının ne yaptığından habersiz olur, onlardan ne beklendiği konusunda belirsizlikte kalır ve aynı işi tekrarlamak veya yanlış yöne giden görevler konusunda ise daha az farkında olurlar.

Görev süreçlerinin daha bilinçli bir şekilde iletilmesi ve daha ayrıntılı olarak açıklanması gerekir. Dijital iletişim ve proje yönetimi araçları bunu yalnızca kısmen ele alır.

Liderlerin beklentiler, roller, sorumluluklar ve süreç adımları konusunda son derece net olmak için ekstra enerji harcamaları gerekir. Küçük gruplarda denetimli proje çalışmasını gerektiren liderlik eğitimleri bu bağlamda çok etkili olabilir çünkü deney ve geri bildirim için güvenli bir alan sağlarlar. Eşler arası koçluk başka bir ilgili öğrenme formatıdır, çünkü aynı şirketteki meslektaşlar organizasyonel bağlama aşinadır ve işleri halletmek için neyin işe yarayıp neyin yaramayacağına dair bakış açılarını sunabilirler.

Yetenek Havuzu ve Çeşitlilik

Evden çalışma fırsatı sunmak, yetenekleri işe almak ve elde tutmak için de güçlü bir kozdur. 2020 Gallup anketine göre, çalışanların yüzde 54’ü uzaktan çalışma opsiyonu için işlerini değiştirebileceklerini söylüyor.

Onlara bu imkânı veren şirketlerin tercih edilen olma olasılığı daha yüksektir. Uzaktan bir ekip kurulumu, liderlerin başka türlü ulaşılamayan yeteneklere, örneğin başka ülkelerde bulunan ancak yer değiştirmeyle ilgilenmeyen uzmanlara erişim sağlamasına da yardımcı olabilir ve çeşitliliği de artırabilir. Örneğin, kendi programları üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmak, çalışan ebeveynler için çekici bir değer önerisidir. Genç bir ekip arasında “tuhaf olan” olmamak, daha kıdemli yeteneklerin ilgisini çekmeye yardımcı olur.

Bu bağlamda, tersine mentorluk liderlerin yararlanabilecekleri yetenek havuzuna ilişkin görüşlerini genişletmelerine yardımcı olabilir. İşe alma ve yetenek yönetimi uzmanları ve iyi bağlantılara sahip şirket içi yetenekler yeni fırsatlar yaratabilir. Aynı zamanda, liderlik tarzı, çalışma yolları ve iletişim açısından “yeni” hedef grupların tercihleri ​​hakkında sıklıkla tavsiyelerde bulunabilirler.

Uzaktan Liderlik için Çıtayı Yükseltme Zamanı

Giderek daha fazla sayıda çalışan, uzaktan çalışmak istiyor ve her gün daha fazla lider onlara izin veriyor. Sebep ne olursa olsun bunu yapmayanlar, yakında en iyi yetenekler için daha sıkı rekabet etmeye zorlanacak. Sanal bir ekibe liderlik etmek şüphesiz daha zahmetlidir. Bununla birlikte, liderlerin uzaktaki bir iş gücünü yönetme hakkında öğrendikleri şeyler, onları yıllarca başarıya götürecektir. Kişisel gelişimleri için harcadıkları zaman, para ve enerji, mutlaka yatırıma değer.


To read the original version of the article, please visit European School of Management and Technology (ESMT Berlin) website:
https://esmt.berlin/knowledge/long-run-we-are-all-leading-remotely