Bu yazıyı ortalama 5 dakikada okuyabilirsiniz.


Daha Parlak Bir Yeni Yıl için Bu Kararları Alın

Eğer 2020 bize bir şeyler öğrettiyse, o da ufukta nelerin bizi beklediğini tahmin edemeyeceğimizdir. Buna rağmen yeni yıla girerken değişim ve belirsizliğin ana tema olmaya devam edeceğini söylemek mümkün. Buna ek olarak başarı için liderliğin kritik bir öneme sahip olduğunu da tahmin etmek mümkün. Tüm bunları göz önünde bulundurarak, başarılı bir yeni yıl için 10 liderlik önerimizi sizler için derledik:

Kendinize Liderlik Etmek için Liderlik Kararları

1. Hedefiniz doğrultusunda yaşayın.

Özellikle çoğumuzun uzaktan çalışmasıyla ya da evdeki yaşantımızın iş yaşantımızı alt üst ettiğini görmemizle birlikte; özel ve profesyonel yaşantımızın genellikle çakıştığı gerçeği bugünlerde her zamankinden daha fazla hissediliyor.

Ev halkı da dahil olmak üzere, diğer kişiler ile farklı yollarla iş birliği yapmak zorunda kalabilirsiniz. Böyle zamanlarda iletişimi açık bir şekilde sürdürmek kritiktir. Fazla iş yüzünden bunalmak ya da sınırınız dışında kalan görevleri üstlenmek yerine, kişilerin güçlü yönleri ve uygunluklarına göre görev dağılımı yapın.

Enerjinizi en verimli nerede kullanabilirsiniz? Çoğu kontrol edilemese de seçimler büyük bir güç barındırır. Hedefler doğrultusunda yaşamak, davranışlarımızın değer verdiklerimiz ile paralel olması için elimizden gelenin en iyisini yapmamızla ilgilidir. Bu durum da hem ev hem de iş yaşantımız için büyük önem taşır.

2. Sağlığınızı koruyun.

Yeni yıl kararları sezonunda sağlık gündem konulardan biridir. Bir lider olarak kişisel performansınız ve buna bağlı olarak verimliliğiniz, sağlığınızdan önemli ölçüde etkilenir.

Sağlıklı kişiler daha yüksek enerjiye sahiptir, daha sağlıklı düşünürler, daha uzun süre odaklanabilirler ve hasta olmaya daha az yatkınlardır. Aşağıdaki sağlık için temel uygulamalar liderliği de geliştirir:

  • Sağlıklı, besin değeri bakımından zengin bir beslenme düzeni edinmek
  • Yeterli ve yüksek kaliteli uyku almak
  • Düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı edinmek
  • Daha sonra negatif strese dönüşmemesi için baskıyı yönetmek

Bir süreliğine kendinizi baskı altında hissetseniz bile, yılmazlığınızı arttırmak için her gün kendinize ayıracağınız birkaç dakika evde ve iş yerinde daha etkili bir lidere dönüşmenize yardımcı olabilir.

3. Sanal kişiliğinizi oluşturun.

Birçok uzaktan çalışan, son zamanlarda popüler olan “Zoom yorgunluğu” terimini tanımlayabilir. Sanal iletişimin yaygınlaşması üzerinden aylar geçse bile, yalnızca ekran üzerinden iletişim kurmak hala daha rahatsız veya yorucu hissettirebilir. Kötü internet bağlantısı nedeniyle karmaşa yaşar ve göz kontağı kurabilmek için elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışırız. Tüm bunları yaparken kullandığımız kelimelerin ve vücut dilimizin heyecan ve taahhüdümüzü yansıtabilmesini umarız.

Sanal kişiliğinizi dikkatlice oluşturarak, sanal iletişiminizin kalitesini güçlendirebilirsiniz. 3 temel alana odaklanın: dolaysızlık, çabuk kavrama ve soğukkanlılık. Sonuç, siz ve izleyicileriniz arasında artan bir bağ kurmuşluk hissi olacaktır.

Takımınıza Liderlik Etmek için Liderlik Kararları

4. Daha etkili bir şekilde yetkilendirin.

Elinizdeki işleri önceliklendirdiğinizde ve odaklandığınızda çok daha etkili bir lider olduğunuzu söylememize gerek yok.

Peki yetkilendirmenin faydaları üzerine hiç düşündünüz mü? Diğer kişilere yetki vererek onlara güveninizi gösterir ve çalışanlarınızın liderlik gelişimlerine yardımcı olursunuz. Çalışanların bağımsız olmalarıyla inovasyon, iletişim ve yaratıcılık yetilerini arttırmalarını sağlarsınız.

Etkili yetkilendirme birine yalnızca görev atamanın çok daha ötesindedir. Bunu bir döngü olarak yorumladığınızda profesyonel gelişimi teşvik eder ve zamanınızı siz ve kurumunuz için daha önemli gördüğünüz liderlik konuları üzerine odaklanmaya ayırabilirsiniz.

Aşağıdaki 4 adıma odaklanın:

  • İhtiyaçlar ve beklentileri daha iyi iletebilmek için neden kişilere yetki verdiğinizi kavrayın.
  • Görevleri uygun kişilerle eşleştirin.
  • Görevin ne anlama geldiğini iletin.
  • Süreci paylaşın.

5. Çalışanların gelişim çabalarını destekleyin. 

Profesyonel gelişim takımınızdaki her üye için önemlidir. Araştırmalar, liderlik gelişim programlarındaki başarının öncelikli göstergesinin katılımcıların yöneticilerinden aldıkları desteğin derecesi olduğunu göstermiştir. Peki kişileri nasıl destekleyebilirsiniz?

  • Çalışanlarınızla hedefleri, odaklanmaları gereken alanlar ve her fırsattan en iyi hangi şekilde yararlanabilecekleri üzerine konuşarak etkili bir program için ortam hazırlayın.
  • Normal sorumluluklarından azad ederek eğitime tam konsantre olabilmeleri için fırsat verin.
  • Program sonunda ihtiyaç duyacakları desteği keşfedin.
  • Eğitim sonrasında takım üyelerinizle neler öğrendikleri, çıktıları nasıl uygulayacakları ve sizin desteklemeye devam etmek için neler yapabileceğinizi konuşmak üzere takip toplantıları gerçekleştirin.

6. Takımınıza değişim boyunca liderlik edin. 

Değişim, emin olabileceğimiz tek şeydir. Liderler değişimi yalnızca kendilerine uyarlamakla kalmayıp, aynı zamanda takımlarını da değişim boyunca liderlik etmelilerdir.

Liderler ve kurumlar değişimin ne olduğunu bilseler bile yine de çekinebililer, aksiyon alamaz ya da yavaş aksiyon alırlar. Eylemsizliğinizin üstesinden bu şekilde gelebilirsiniz:

  • Neyi başarmak istediğinizi bilin.
  • Takımınızın veya kurumunuzun mevcut durumunu gözlemleyin.
  • Durumun bu şekilde olduğunu ve siz aksiyon almadıkça değişimin gerçekleşmeyeceğini kabul edin.
  • Hedefinizi ve nedenini tekrar, tekrar, tekrar iletin.
  • Değişime karşı kişisel taahhüdünüzü gösterin.
  • Hedefinizi temel alan daha iyi bir vizyon sunun.
  • Aşama kaydedenleri ödüllendirin.

Kurumunuza Liderlik Etmek için Liderlik Kararları

7. Daha stratejik bir lider olun.

Siz de diğer birçok müdür ve yönetici gibiyseniz, kısa ve uzun vadeli öncelikleri dengeleme konusunda zorlanıyor ve stratejileri hedef belirleme aşamasının ötesine ve dönüşüm aşamasına taşıyabilmeniz gerekiyor demektir. Bu şekilde sürdürülebilir, kurum çapında değişiklik yapabilme yeteneği aşağıdaki liderlik özelliklerini gerektirir:

  • Geniş kapsamlı: Kurumunuz birbirine bağlı olduğu için, kurumun bir bölümünde gerçekleştirilen eylemlerin nasıl bir dalga etkisi yarattığını anlarsınız.
  • Gelecek odaklı: Stratejik liderler kısa vadeli sonuçların uzun vadeli odaklanmayla nasıl entegre edeceklerini bilirler.
  • Değişim odaklı: Gerçek bir değişim yaratmak çoğu zaman kurumsal bir değişime gitmek anlamına gelir. Stratejik liderler “Temel etkenler nelerdir? Kaynaklarımızı, zamanımızı ve enerjimizi nereye yatırmalıyız?” gibi temel soruları sorabilmelilerdir.

8. İnovasyonu besleyin.

İnovasyon önemlidir fakat bazı şirketler bu konuda oldukça başarılıdır. Onlar neden başarılıdır? Bunun sebebi kısmen inovasyonu iyi yönetmenin süregelen iş operasyonlarını yönetmekten farklı olmasıdır.

İnovasyondan sorumlu müdürler ve bireysel katkı sağlayanlar risk almak ve inovasyon çalışmalarına tüm bilgi, beceri ve enerjilerini aktarmak için daha fazla duygusal desteğe ihtiyaç duyar.

Liderler inovasyonu desteklemek ve teşvik etmek için aşağıdaki 3 kritik davranışı uygulamalılardır:

  • İnovasyondan sorumlu kişilere yetki vermek için güveninizi gösterin.
  • Kişileri motive etmek, ilham vermek ve odaklanmak için yeniliğin amacını ön planda tutun.
  • Partner with innovators as equals to contribute and share the risk.

9. Daha yılmaz bir kurum inşa edin.

Kurumlar yılmaz olduğunda çalışanları da dikkatli bir şekilde çevrelerinin farkına varırlar; karışıklıklara üretken bir şekilde karşılık verebilirler ve tecrübelerinden ders çıkarmaya isteklilerdir.

Kurumsal yılmazlık zamanla oluşurken, en iyi gelişimlerin bir kısmı zorluklar ve plansız değişimler sırasında ortaya çıkar. Bir lider olarak, günlük iş yaşamınıza aşağıdaki 3 adımı dahil ederek kurumunuzun yılmazlığını arttırmaya yardımcı olabilirsiniz:

  • Çevrenizde olup bitenleri öngörün.
  • Çalışanlarınızı yeni yollarla iş birliği kurmaları konusunda teşvik edin.

Devamlı yetenekler ve kapasite oluşturabilmek için ilerlemenizi değerlendirin.

10.  Umut ışığı arayın— ve bulgularınızı paylaşın.

Birçoğumuz zorluklarla karşılarken, hepimiz bununla farklı derecelerde yüzleşiyoruz. İyi haber şu ki, yaşadığımız zorluklar aslında en güçlü öğretmenlerimiz olabilir.

Kişisel travmalar, ayrımcılık, başarısızlık ya da kariyerdeki aksaklıklarla karşılaşsak da, eğer buna açıksak yaşadıklarımızdan 4 önemli ders çıkarma fırsatına sahibiz. Umut ışıklarınızı kucaklayın:

  • Merhamet, diğerlerinin yaşadığı zorlukları fark etmenize ve onlara destek sunmak için motive olmanıza yardımcı olur.
  • Öz farkındalık, önemli olan şeylerin yanı sıra kendi sınırlarınız ve becerilerinize göre seçimler yapmanıza yardımcı olur.
  • Kontrol alanınızın sınırlarını bilmek, bazı şeylerin size bağlı olmadığını kabullenmenize yardımcı olur.
  • Esneklik; değişim, gelecek başarısızlıklar ve yeni zorluklar karşısında daha yılmaz olmanıza yardımcı olur.

Birçok lider için 2020’de yaşanan krizler yeni beceriler ve sanal ortamların kullanımını gerektirdi. Bu süreçte dünya çapındaki tüm kurumların pandemi dolayısıyla benzer sorunlarla karşılaştığını gördük. Ayrıca sanal eğitim ve gelişimin artı yönlerini keşfettik. Birey odaklı teknoloji kullanımının teşvik edilmesinin, eğitim katılımcılarının daha önce mümkün olanın ötesinde yeni yollarla bağlantı kurabilmesini sağladığını gördük.


To read the original version of the article, please visit Center for Creative Leadership website:

10 Leadership Resolutions for a Successful New Year