Bu yazıyı ortalama 3 dakikada okuyabilirsiniz.


Sonunda neşenin sezonu geldi!

En azından böyle biliniyor. Fakat birçoğumuz için, tatil sezonu daha çok stres, uzun mesailer ve geri sayım sezonu anlamına geliyor. Teslim tarihlerine uyma konusunda sıkıntı yaşasak da, birçoğumuz tatili kafası karışık bir şekilde geçiriyor ve zamanın ne kadar hızlı geçtiğini düşünerek işe geri dönüyoruz.

Önümüzdeki birkaç hafta içinde gerçekleşecek etkinliklerden bazıları kaçınılmaz olsa da, bu tatil sezonunda neşenizi en üst düzeye çıkarmak için kullanabileceğiniz, tatilin tadını çıkarmanıza yardımcı olacak yararlı bir teknik var.

Tadını çıkarmak; pozitif ruh halinizi, deneyimlerinizi ve duygularınızı bilinçli olarak geliştirmek ve sürdürmek için kullanılan bilimsel bir terimdir.

Muhtemelen bunu daha önce yapmışsınızdır. Belki dinlediğiniz senfonini zevkine varabilmek için gözlerinizi kapattınız veya bebeğinizin gülümsemesinin her bir karesini hatırlayabilmek için ona uzun uzun baktınız. Tadını çıkarmanın bir mod ya da duygu olmadığını, bunun yerine olaylara olumlu duygularla yaklaşmanın bir yolu olduğu unutulmamalıdır. Örneğin hayranlık, ilgi, zevk, sevgi, gurur, eğlence veya memnuniyet tadı çıkarılabilen duygulardır.

Neşenizi Maksimuma Taşıyarak Tatilin Tadını Nasıl Çıkarırsınız?

Pozitiflik takviyesini kendinizde uygulamaya hazır mısınız? Bilim, bu 4 stratejiyi neşe sezonunun ve yılın son günlerinin tadını çıkarmaya yardımcı olması için öneriyor:

1. Mutlu anların tadını çıkarın.

Mindfulness uygulamalarına benzer şekilde, bu uygulama anda kalmayı ve duyguların farkında olmayı içerir. Fakat bağımsız gözlemi vurgulayan mindfulness’ın aksine anın tadını çıkarma, aktif olarak olumlu duyguları aramayı ve bunları yaşamayı içerir.

Bu, nerede, ne zaman ve neyin tadını çıkaracağınıza dair hedeflerinizi önceden belirlediğinizde daha kolay olur. Örneğin, tatilde aile yemeğinizin tadını çıkarmayı planlıyorsanız, akrabalarınız hakkında sevdiğiniz küçük tuhaflıkları daha çok fark edebilir, birlikte geçirdiğiniz zaman için daha çok minnettar hissedebilir ve alaycı bir yorum veya kuru bir hindiden daha az rahatsızlık duyabilirsiniz.

Deneyin: Önümüzdeki hafta için tadını çıkarmayı planladığınız belirli anları veya olayları seçmeyi deneyin. Belki de bu sevdiklerinizin hediyelerini açmalarını izlemek, en sevdiğiniz tatil yemeğinin tadını çıkarmak ya da yılbaşında saat gece yarısını gösterdiğinde tamamen anda olmaktır. Durum ne olursa olsun, deneyimin keyifli duyusal, duygusal ve ilişkisel yönlerini kabul etmeyi unutmayın ve elinizden geldiğince onlara tutun.

2. Neşenizi hareketlerinizle belli edin.

Olumlu deneyimlerinizi arttırmanın bir başka yolu da sözlü olmayan davranış ve ifadelerinizdir. Genellikle fiziksel tepkilerimizi sadece duygularımızın bir sonucu olarak düşünürüz (Örneğin, gülümseriz çünkü mutlu hissederiz). Ancak bilim, zincirleme reaksiyonun her iki yönde de ilerlediğini öne sürüyor; gülümsemek aslında bizi daha mutlu hissettirirken, omuzlarımızı kamburlaştırmak ve kollarımızı çaprazlamak bizi daha üzgün hissettirebilir.

Deneyin: Bu tatilde, mutlu anlarınızı güçlendirmek için bilinçli olarak gülmeyi, gülümsemeyi, sarılmayı, neşeyle zıplamayı ve mutluluk dansı yapmayı deneyin.

3. Zihinsel pozitif zaman yolculuğuna çıkın.

Şu anda olumlu bir şey yaşamıyor olsanız bile, yine de bir şeylerin tadını çıkartabilirsiniz. Hepimizin zihnimizde daha olumlu bir ana “zamanda yolculuk” yapma yeteneğine sahibiz, bu ister geçmişe ister geleceğe olsun. Araştırmalar, olumlu deneyimleri canlı bir şekilde anımsamanın ve gelecek neşeli olayları hevesle beklemenin hem an hem de zaman içinde mutluluk seviyenizi artırabileceğini gösteriyor.

Deneyin: Kendinizi çok mutlu hissettiğiniz bir anı düşünün. O anda nasıl hissettiğinizi hatırlayın (Minnettar? Heyecanlı?). Olayı tekrar yaşıyormuşçasına zihninizde tekrar canlandırın. Ne düşündüğünüzü, gördüğünüzü ve yaptığınızı hatırlayın. Orada başka kimlerin bulunduğunu ve o anın neden o kadar özel olduğunu anımsayın. Buna alternatif olarak, önümüzdeki hafta yaşanacak hangi olaya heyecanlandığınızı düşünmek için zaman ayırabilirsiniz. Kendinizi yaşanması muhtemel pozitif olayların akışına bırakın.

4. Minnettarlığınızı diğer kişilerle paylaşın.

Diğer 3 tadını çıkarma stratejisi yalnız uygulanabilirken, sonuncu strateji diğer kişilerle iletişim kurmayı gerektiriyor. Araştırmalar iletişim kurma, paylaşma ve pozitif olayları diğerleriyle paylaşmanın hayatınızdaki iyi olayları güçlendirme ve onların tadını çıkarmanın harika yollarından olduğunu gösteriyor. Bu strateji en iyi, yakın olduğunuz biriyle paylaştığınızda ve bu kişi olumlu duygularınızı size yansıtmasıyla işe yarar. Bu da sizi yukarıya çeken bir pozitiflik sarmalı yaratır. Bunun yanı sıra bazı araştırmalar, başkalarını zevkinize dahil etmenin yalnızca olayların olumlu etkisini artırmakla kalmayıp aynı zamanda zihinsel ve fiziksel yılmazlığınızı da artırabileceğini öne sürüyor.

Deneyin: Bu tatilde sizin için önemli kişilerle iletişim kurarak tadını çıkarmaya çalışın. Sevdiğiniz bir çalışma arkadaşınıza sıcak çikolata alın, veya çok sık görme şansınız olmayan bir yakınınızla kaliteli zaman geçirmek için işlerden kendinize biraz zaman ayırın. Hayatınızda güzel giden şeyleri paylaşma fırsatını değerlendirin, ikinizin arasındaki güzel anıları hatırlayın ya da hayatınızda bulundukları için ne kadar minnettar olduğunuzu onlarla paylaşın.

Elbette, tüm yeni alışkanlıklar biraz pratik gerektirir, bu nedenle bu stratejileri kullanmayı unutursanız veya hemen olumlu sonuçlar alamazsanız hayal kırıklığına uğramayın. Bunları arka cebinizde saklayın ve daha sonra tekrar deneyin. Zaman ve pratikle, bu stratejiler dünyanıza ve  yeni yılınıza neşe getirmenize yardımcı olacaktır.

 


To read the original version of the article, please visit Center for Creative Leadership website:

How to Maximize Your Joy & Savor the Holidays