Bu yazıyı ortalama 2 dakikada okuyabilirsiniz.


Sağlıklı yaşam bir kişiyi iyi bir lider yapmak için gerekli tek özellik olmasa da, beyin fonksiyonlarının iyileşmesine, devamlı enerjiye ve fiziksel dirence katkıda bulunur. Bunlar liderler için önemli özelliklerdir, ancak bu niteliklere katkıda bulunan davranışlar genellikle önemli ölçüde ihmal edilir.

Sağlık ve Liderliğin 4 Bileşeni

Hemen hemen herkes sağlıklı olmayı ister. Fakat gerçekten sağlıklı olabilmek için sağlıklı alışkanlıklar edinmemiz gerekir. Sağlıklı olmak oldukça açık gibi görünse de, aslında sorun sağlıklı alışkanlıklar edinmede yatar.

Sağlıklı olmak için gereken 4 temel alışkanlık şunlardır:

  • Besin bakımından zengin, sağlıklı bir diyet uygulayın. Tükettiğiniz besinler beyninizi besler.
  • Yeterli ve kaliteli bir uyku uyuyun.İş yerinde yorgun olmak, karar verme mekanizmanızı önemli ölçüde etkiler.
  • Düzenli egzersiz alışkanlığı edinin. Egzersiz ve liderlik arasındaki bağlantıyı kavrayın.
  • Baskıyı strese dönüştürmekten kaçının. Stresinizin 1 numaralı nedeni olan sürekli düşünüp durmaktan kaçının.

Uyku eksikliği, düzensiz beslenme ve düzensiz egzersiz sizi baskılarla mücadele etme konusunda oldukça zorlayacak ve baskıların strese dönüşmesine neden olacaktır. Stres de aynı şekilde uyku, yeme ve egzersiz düzenini etkileyecektir.

Bu negatif döngüye maruz kalmak; dayanıklılığın azalması, kilo alımı, yüksek kan basıncı, hastalıklara karşı duyarlılığın azalması, performans düşüklüğü, eklem ağrıları, baş dönmesi vb. sorunları ortaya çıkarır. İş performansı da bu durumda etkilenir. Diyabet, kalp hastalıkları, demans ve felç risklerinin artışından bahsetmeye gerek bile yoktur. Sonuç olarak kendi bakımınızı aksatmanız, sağlığınıza ve liderliğinize zarar verir. Sonuç olarak, kendinize bakmamanız sağlığınıza ve liderliğinize zarar verecektir.

Sağlıklı Sabah, Sağlıklı Gün

Uyku, yemek veya egzersiz gibi bir konuya odaklanmak, genellikle diğer sağlık ve liderlik alanlarında da gelişmelerin önünü açacaktır. Örneğin, düzenli sabah egzersizi yapmak, uyku alışkanlıklarında olumlu bir değişim sağlayabilir. Antrenman için sabah erken kalkmak, biraz daha erken yatmayı gerektirebilir.

Daha erken yatarak, akşam 10 civarında gerçekleşen melatonin artışından yararlanma şansı yakalarız. Gece yarısından önceki uyku, bankaya para yatırmak gibidir; en derin ve en canlandırıcı uyku gece yarısından önce gerçekleşir. Sabah egzersizinin, öğlen veya günün ilerleyen saatlerinde yapılan egzersize kıyasla uyku üzerinde en büyük olumlu etkiye sahip olduğu da gösterilmiştir. Egzersiz dışarıda yapılırsa, sabahın erken saatlerinde gün ışığına maruz kalmayı da teşvik edeceğinden, gün içinde odak da artacaktır.

Tüm bunlar göz önüne alındığında, liderleri sık sık “sağlıklı sabah, sağlıklı gün”, yani güne bazı güçlü fiziksel aktivitelerle başlamaya teşvik etmek, sağlığınızın diğer alanlarında ve liderlikte olumlu bir dalgalanma etkisi yaratacaktır.


To read the original version of the article, please visit Center for Creative Leadership website:

The Good Health and Leadership Connection