Bu yazıyı ortalama 4 dakikada okuyabilirsiniz.


Günümüz çalışma ortamları, hepimizin aşina olduğu üzere farklı bir liderlik yapısı gerektirmektedir. Artık liderler için yalnızca nitelikli ve bilgili olmak ne yazık ki yeterli olmamaktadır. Gittikçe yıkıcı ve kaotik bir hal alan kurumsal dünyada, liderler etkili olabilmek için yüksek odaklı, uyumlu ve yılmaz olmalıdır.

Kaliteli uykunun faydaları ve günümüz iş dünyasının ihtiyaçları arasında oldukça açık bir bağlantı bulunmaktadır. Canlandırıcı bir uyku, en ideal liderlik potansiyeline ulaşmada ve üretkenliği geliştirmede önemli bir bileşendir.

Uykunun Üretkenlik ve Liderlik Üzerindeki Etkisi

Uyku – ya da uykusuzluk – üretkenlik ve liderlik becerilerinizi önemli ölçüde etkileyebilmektedir. Sinirbilim uzmanları, uyku eksikliğinin hayatın her alanında karar verme ve problem çözme etkisini azaltarak kişilerin sağlığı, beyin gücü, motor becerileri ve yeteneklerini olumsuz etkilediğini açıklamaktadır.

Uyku eksikliği ayrıca hafızanın zayıflamasına ve odağın kaybedilerek tepkilerin yavaşlamasına neden olmaktadır. Bu durum belirsiz ve karmaşık iş çevrelerinde önemli karar verme mekanizmasının zayıflamasına yol açmaktadır.

Uyku eksikliği aynı zamanda ruh halinizi kötü anlamda etkileyerek endişeye yol açar ve liderlik açısından önemli olan kişilerarası süreçlere bağlanmayı zorlaştırır. Ruh hali ve bilişsel zayıflığın yanı sıra, uyku eksikliğinin yüksek kaza riski, diyabet, kalp hastalıkları ve hipertansiyon da dahil olmak üzere fiziksel sağlık üzerinde ciddi negatif etkileri olduğu gözlemlenmiştir.

Fakat birçok lider için uyku eksikliği neredeyse bir başarı göstergesi haline gelmiştir. İş yerinde insanlar ne kadar etkili, kendini adamış ve hırslı olduklarını göstermek için ne kadar az süre uyuduklarını dile getirmektedir.

Sonuç olarak, fazladan saatler ayırarak rakiplerin önüne geçmenin daha iyi bir yolu var mıdır? Mevcut iş kültürü; 24 saati kapsayan talepler, gece geç saatlerde yapılan konferans görüşmeleri ve sürekli kesintiler ile bunu zorlaştırıyor. Yine de gece yarılarına kadar çalışmak kısa vadede etkili gibi görünse de, araştırmalar uzun vadede uykuyu atlamanın performansınıza ciddi şekilde zarar verdiğini gösteriyor.

Bu nedenle, ağır iş yüklerini yönetmek için uzun saatler sürecek mesailer koymak gerekli gibi görünse de, bu durum uzun vadede iş yerinde yorulmanıza neden olabilir. Kavrama yeteneğiniz, ruh haliniz ve sağlığınız üzerindeki etkileri de hesaba katarsak, performansınızı ve üretkenliğinizi artırmanın daha iyi yolu aslında daha az çalışmak ve daha fazla uyumaktır.

Daha Kaliteli Bir Uyku ve Üretkenlik için İpuçları

Hayatta kalmak ve başarıya ulaşmak için uykuya ihtiyaç duyarız. Dolayısıyla uyku isteğe bağlı bir eylem değildir. Canlandırıcı bir uyku, en ideal liderlik potansiyelinize ulaşmanız için kritik bir bileşendir. Üretkenliğinizi arttırmaya ve canlandırıcı bir uyku uyumanıza yardımcı olacağını düşündüğümüz 8 ipucunu sizler için derledik:

  1. Düzenli bir uyku programınız olsun. Her gün aynı saatte yatağa gitmek ve aynı saatte uyanmak (hafta sonu dahil) düzenli bir uyku döngüsü oluşturmanızı sağlar. Bazı insanlar daha az ya da daha fazlasına ihtiyaç duysa da, ortalama bir yetişkinin 7 ila 8 saat uykuya ihtiyaç duyduğu uzmanlar tarafından açıklanmıştır. Buna uygun şekilde bir uyku düzeni oluşturmanızın sağlığınıza olumlu etkileri olacaktır.
  2. Rahatlatıcı bir ortam yaratın.   Yetişkinler, çocuklar için rahatlatıcı ortamlar yaratma konusunda harikadır, ancak aynı şeyi kendileri için de yapmaları gerektiğinin farkında değildir. Odadaki sıcaklığı, ışıkları ve sesleri mümkün olduğunca uyumaya elverişli olacak şekilde ayarlayın. Bazı insanların ılık bir duş almak veya losyon sürmek gibi rahatlatıcı bir ritüeli vardır. Gerekirse kulak tıkacı veya karartma perdeleri kullanmayı deneyebilirsiniz.
  3. Bireysel ihtiyaçlarınızı anlamak için akıllı saat kullanın. Birçok akıllı saat, ne kadar uyuduğunuzu ve uyku kalitenizi arttırıp azaltan eylemleri anlamanızı sağlayacak uyku izleme özelliğine sahiptir.
  4. Uyumadan hemen önce olmaması şartıyla egzersiz yapıp. Egzersiz, uyku kalitesini arttırma konusunda önemlidir. Ancak uyku saatine çok yakın bir zamanda yapılırsa etkisi tam tersine dönebilmektedir.
  5. Elektronik cihazlarınızla bağlantınızı kesin. Elektronik cihazlarını yatmadan önce bir kenara koyun. Devamlı elektronik cihaz kullanımı ve mavi ışığın uyku kalitesini büyük ölçüde etkilediği bilinmektedir.
  6. Uyumadan önce işi bir kenara bırakın. Geceleri iş üzerine sürekli düşünmek hiçbir şeyi çözmez. Mindfulness uygulamaları ve diğer stres azaltıcı teknikler, zihninizi nasıl rahatlatacağınızı öğrenmeniz için oldukça yardımcıdır.
  7. Alkol ve kafein tüketimine dikkat edin. Hepimiz kafeinin uyku kaçırdığı konusunda bilgi sahibiyiz, fakat çoğumuz alkolün de aynı etkilere sahip olduğunun farkında değiliz. Alkol tüketimi uyuyakalmanıza neden olabilir, fakat aynı zamanda uyku kalitenizi düşürerek etkisi geçtiğinizde uyanmanıza neden olur.
  8. Uyku ihtiyacınızı anlayın ve ona saygı gösterin. Hepimiz, günlük tempomuza dayalı belirli bir biyolojik saate sahibiz. Bazılarımız gece kuşuyken ve işlerimizi en iyi gece saatlerinde yaparken, geri kalanımız erkenci kuştur ve en verimli oldukları zaman dilimi sabah saatleridir. Biyolojik saatinizle bağlantılı olan doğal eğilimlerinize saygı gösterin ve başarı için kendinizi en iyi saat dilimine konumlandırın. Günün hangi saatinde kendinizi daha tetikte hissettiğinize kulak verin ve en zor ve zorlayıcı görevlerinizi bu saatlerde yapmaya çalışın.

Uykunuzdan en iyi şekilde verim almaya özen gösterin ve fiziksel, psikolojik ve duygusal anlamda size olan etkilerini gözlemleyin. Ardından tüm olumlu etkileri hem iş hem de özel hayatınızda hissettiğinizi göreceksiniz.


To read the original version of the article, please visit Center for Creative Leadership website:
https://www.ccl.org/blog/7-practices-for-more-rest-to-lead-effectively/