Hayatın yoğun temposuna kapılıp gerçekten neyin önemli olduğunu unuttuğunuz oluyor mu?

Son yıllarda yaşanan küresel salgın ve iş piyasalarındaki belirsizlik, tüm liderlerde hiç olmadığı kadar strese sebep oldu ve olmakta. Hepimizin bildiği gibi, kişisel ve profesyonel yaşamlarımız sıklıkla örtüşüyor ve stresli her iki tarafı da kapladığında, bunun sonuçları çok ağır olabilir.

Akademik partnerimiz Center for Creative Leadership’in (CCL) bu konuda liderlere tavsiyesi şudur: Kim olduğunuzu ve her gün nasıl görünmek istediğinizi düşünmeyi unutmayın! Seçimlerinizi yapın, kararlarınızı verin ve niyetli liderlik yapın.

 

Peki Amaç Odaklı Yaşamak Nedir?

Amaç odaklı yaşamak, davranışlarımızın değer verdiğimiz şeylerle uyumlu olduğundan emin olmak için elimizden gelenin en iyisini yapmakla ilgilidir. Bu olgu, hem işte hem de evde kendiniz için netlik kazanmanın ve ardından değerlerinizle uyumlu hedefler belirlemenin iyi bir yoludur.

Amaç odaklı yaşamak, yeteneklerinizi, bir hedeften ziyade, seçilen bir hedefin hizmetinde ve en fazla etkiye sahip olacak şekillerde geliştirmekle ilgilidir. Bu her insan için farklı görünür ve kendinizi anlamanızı gerektirir.

Hâlâ nereden başlayacağınızdan emin değilseniz, işte “Amaç Odaklı Yaşamanın 3 Yolu”:

 

 

  1. Değerlerinizi belirleyin, öz netlik kazanın.

Amaç odaklı yaşamak, önce kendimizi ve en çok neye değer verdiğimizi anlamamızı gerektirir. Böylece bütünlükten düştüğümüzde farkına varırız.

Değerlerinizi yansıtmak için öncelikle kendinize biraz zaman ayırın ve kişisel olarak neye değer verdiğinizi düşünün. Örneğin, dürüstlük, adalet, verimlilik, yenilikçilik, zenginlik, özgürlük, özgünlük vb. konulara özel bir ağırlık verdiğinizi fark edebilirsiniz.

Değerler listeniz, gelecekte karar vermenize yardımcı olacaktır. Ayrıca değerlerinizi hayatınızda en çok etkileşimde bulunduğunuz kişilerle (patronunuz, doğrudan ekip üyeleriniz, aileniz vb.) paylaştığınız bir sohbet yapmak iyi bir fikirdir.

 

  1. İçsel motivasyonunuzla hareket edin.

Hayatımızın gidişatını belirlemekte önemli bir role sahibiz. Geride durmak yerine, zamanımızı nasıl harcayacağımızı ve enerjimizi nasıl harcayacağımızı seçerek yaşamayı deneyebiliriz.

Bu, her an işinizi, liderlik tarzınızı ve hayatınızı şekillendirdiğinizi bilerek, şimdiki ve geleceğinizin kontrolünü elinize almakla ilgilidir. Bunun için öncelikle ideal benliğinizin evde ve işte nasıl göründüğünü belirleyin ve ardından kendinizin o ideal versiyonu olarak görünmek için yapmanız gereken eylem ve davranışları belirleyin. Büyük değişikliklere yol açan küçük değişimler için bir taahhütte bulunun. Bu değişimleri tekrar ettikçe, bunların hızla alışkanlıklar haline geleceğini ve daha sonra günlük realitenize dönüştüğünü göreceksiniz. Örneğin, zaman yönetimini geliştirmek gibi profesyonel bir hedefiniz varsa, akşam işinizi kapatmadan önce kasıtlı olarak bir sonraki gün için yapılacaklar listenizi yazmaya ve önceliklendirmeye karar verin. Takviminizin önceliklerinizi yansıtmasını ve değerlerinizle daha uyumlu yaşamanıza yardımcı olmasını sağlamak için çalışın.

 

  1. İlişkilerinizi optimize edin.

Sağlıklı, üretken ilişkiler hem evde hem de işte kritik öneme sahiptir. Ve tıpkı hedeflerimize ulaşmak gibi, inşa etmek ve sürdürmek için kasıtlı eylem ve taahhütte bulunurlar.

Kendinizi tanımanız, hayatınızdaki insanlarla güçlü yönlerinizi ve zorlu alanlarınızı bütünlemenizi sağlar. Örneğin iş söz konusu olduğunda, profesyonel ilişkiler optimize edilmesi gereken kilit ortaklıklardır. Doğru ilişkiler ve bağlar, bilgiye erişimde, terfilerde ve fırsatlarda çok önemlidir. Bu nedenle eğer uzak çalışanlara liderlik ediyorsanız, iletişim hatlarını açık tutmak çok önemlidir. Ekip üyeleriniz için hangi iletişim kanallarının en iyi olduğunu anlamaya çalışın ve kuruluşunuzun ortak hedeflerine ulaşmaya çalışırken iş birliği ve ağ kurma fırsatını gözden kaçırmayın.

Çalışanlarınızın kişisel değerlerinin kurumsal hedeflerle bütünleşmesine ve amaç odaklı yaşamalarına yardımcı olabilirsiniz. Global çaptaki araştırmalarla ve fasilitatörlerle destekli programlarımızı kullanarak, Otantik Liderlik, İletişim, Duygusal Zeka, Anlamak için Dinleme, Esneklik Oluşturma, Kültür Oluşturma, Kişisel Farkındalık gibi konularda liderleriniz için özelleştirilmiş bir öğrenme yolculuğu için bizimle iletişime geçin.

Kaynak: Living With Intention at Work and at Home – https://www.ccl.org/articles/leading-effectively-articles/living-with-intention-work-home/